Tik
Att kastrera en tik innebär att man tar bort äggstockar och oftast livmodern genom en öppning i bukväggen. Detta leder till att tiken inte längre kan bli dräktig eller löpa. Operationen utförs under full narkos med individuell smärtlindring samt övervakning av anestesiutbildad sköterska.
Vi rekommenderar kastrering mellan första och andra löpet men det går givetvis även bra att kastrera både äldre och yngre tikar, dock inte yngre än 6 månader.
Efter operationen
Tiken kan gå hem samma dag som operationen men ska hållas lugn och endast rastas i koppel de första 2 veckorna. Därefter kan man ta lugna promenader i koppel i ytterligare två veckor innan det är dags att börja träna tiken igen eller ha henne lös. Det är vanligt med förvirring och trötthet första dygnet så vi rekommenderar att man är hemma med tiken under den tiden. Vi kommer skriva ut recept på smärtlindring samt lämna med en krage om du inte tagit med en egen till kliniken.
Komplikationer
Komplikationer till kastrering är ovanliga men de vi ser oftast är sårinfektion, blödning och stygn som går upp. I mycket sällsynta fall ser vi kvarstående löpbeteende efter en operation, detta beror vanligen på att en liten del av äggstocken blev kvar efter operationen men kan också bero på äggstocksvävnad utanför äggstockarna (ektopisk äggstocksvävnad). En del tikar mår illa och/eller får dålig mage efter en narkos.
Utfodring av kastrerad tik
Efter kastrering sjunker en tiks energibehov och det är viktigt att anpassa kaloriintaget redan veckan efter operationen. Hur mycket energibehovet sjunker är individuellt så man måste prova sig fram till rätt mängd mat för att tiken ska hålla en hälsosam vikt. Övervikt hos hundar ger ökad risk för diabetes, hjärtsjukdomar samt ledsjukdomar. Fråga oss gärna om du har funderingar kring din tiks mat eller vikt.
Hanhund
Att kastrera en hanhund innebär att man tar bort båda testiklarna. Detta leder till att hunden inte längre kan producera spermier. Operationen utförs under sedering med individuell smärtlindring samt övervakning av anestesiutbildad sköterska.
Vi rekommenderar kastrering när hunden är könsmogen men det går givetvis även bra att kastrera både yngre och äldre hundar, dock inte yngre än 6 månader.
Efter operationen
Hunden kan gå hem samma dag som operationen men ska hållas lugn och rastas i koppel i två veckor innan man kan återgå till livet som vanligt. Vi skriver ut recept på smårtlindring och kommer lämna med en krage om du inte tagit med en egen till kliniken.
Efter kastreringen kan spermier i sädesledaren överleva i upp till 3 veckor vilket innebär att din hund fortfarande kan bli pappa under den tiden.
Komplikationer
Komplikationer till kastrering är ovanliga men de vi ser oftast är svullnad och blödning. En del hundar mår illa och/eller får dålig mage efter en narkos.
Utfodring av kastrerad hund
Efter kastrering sjunker en hunds energibehov och det är viktigt att anpassa kaloriintaget redan veckan efter operationen. Hur mycket energibehovet sjunker är individuellt så man måste prova sig fram till rätt mängd mat för att hunden ska hålla en hälsosam vikt. Övervikt hos hundar ger ökad risk för diabetes, hjärtsjukdom samt ledsjukdomar. Fråga oss gärna om du har funderingar kring din hunds mat eller vikt.